Download nu Gratis het Superfood Kennismakingspakket!
Gratis Ebook, videocursus en kortingscoupon voor onze webshop!

Page content

Wat zijn antioxidanten?

Wat zijn antioxidanten?

Er zijn veel producten die antioxidanten bevatten. Als je goed zoekt zijn er zelfs potjes met antioxidanten tabletten verkrijgbaar. Heel veel mensen weten dat antioxidanten goed zijn voor het lichaam, echter weten veel mensen niet wat het nu daadwerkelijk doen met, of beter gezegd, in het lichaam. In dat kader geven wij hierbij een lesje anatomie, zodat je begrijpt wat antioxidanten nou precies zijn.

Vrije radicalen, bevorderlijk voor de gezondheid?

De belangrijkste eigenschap van antioxidanten (letterlijk: “tegen oxidatie”) is dat ze de lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen. In dit kader is het van belang om te weten wat vrije radicalen zijn om de werking van antioxidanten goed te begrijpen.

Vrije radicalen zijn niets anders dan incomplete molecuul deeltjes. Door het gemis van een elektron is het molecuul instabiel. De vrije radicalen (lees: incomplete moleculen) willen het missende deeltje aanvullen en gebruiken hiervoor een vergelijkbaar elektron. Dit klinkt niet best, maar de juiste hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam is bevorderlijk voor de gezondheid.

Vrije radicalen worden, door een natuurlijk proces, in kleine hoeveelheden door ons lichaam aangemaakt. Ze binden zich aan bacteriën en virussen. Op deze manier houden ze de gezondheid op peil.

Bij een te grote hoeveelheid “gaan vrije radicalen vreemd”

Helaas zorgen onze veranderde levensomstandigheden ervoor dat we ons lichaam blootstellen aan teveel vrije radicalen. Deze extra groei van vrije radicalen zijn onder andere te wijten aan onze levensstijl, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, geparfumeerde luchtjes en verkeerde voeding. Daarnaast zijn roken, te veel zon en stress prima omstandigheden waarin vrije radicalen zich kunnen ontwikkelen.

Als er teveel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, kunnen zich ongewenste reacties voordoen. De vrije radicalen gaan zich anders gedragen en gaan als het ware “vreemd.” Ze binden zich aan gezonde cellen, weefsels en organen en beschadigen deze hiermee. Er zijn een aantal degeneratieve ziektebeelden die worden toegeschreven aan schade door deze vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn geen stoffen die in het lichaam blijven “rondzwerven”. Wat weinig mensen weten is dat deze uiterst gevoelige stof slechts een fractie van een seconde bestaat. Daarmee moet de vrije radicaal niet onderschat worden. In deze korte tijd is het in staat om veel lichamelijke schade te veroorzaken.

Antioxidanten om vrije radicalen te bestrijden

Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt.

Het zijn stoffen die makkelijk een elektron kunnen afstaan, zodat het elektronentekort van de vrije radicalen wordt opgevuld en deze de lichaamscellen met rust laten.

De antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt, zijn niet voldoende om alle vrije radicalen te bestrijden die door onze levensstijl ontstaan. Het is daarom raadzaam om het voedingspatroon dusdanig in te kleuren dat je er voldoende van binnenkrijgt. Dit is zeker van belang als je ouder wordt, want met de jaren maakt het lichaam minder antioxidanten aan.

Stoffen als de vitamines C & E en mineralen als selenium, chroom en zink zijn prima antioxidanten. In veel voedingsmiddelen (zoals groenten, fruit en noten) zijn antioxidanten aanwezig.

antioxidanten

In tegenstelling tot de antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt (deze maken vrije radicalen onschadelijk maar blijven zelf intact), is de nutritieve versie slechts geschikt voor eenmalig gebruik.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of wij er met onze huidige levensstijl voldoende van binnen krijgen. We bevinden ons hierbij natuurlijk een in een neerwaartse spiraal als we niet op onze voeding letten: met onze levensstijl geven we de vrije radicalen de ruimte en deze levensstijl zorgt er aan de andere kant voor dat we niet de juiste voeding binnen krijgen om deze overtallige indringers te bestrijden.

Heeft ons voedingspatroon voldoende antioxidanten?

De vraag is of ons huidige voedingspatroon ons voorziet van voldoende antioxidanten.

Er gaan inmiddels stemmen op dat het een verstandig besluit kan zijn om het lichaam met grotere hoeveelheden te verzorgen.

Diverse superfoods zoals goji bessen bevatten veel antioxidanten die het lichaam kunnen ondersteunen om de vrije radicalen onschadelijk te maken. Dit zou een prima aanvulling kunnen zijn op het voedingspatroon van mensen die gezonder willen eten en bewust zijn van het belang van antioxidanten.

Kijk op de webshop van SuperfoodMe voor een uitgekiend assortiment van de superfoods die de meeste voedingsstoffen bevatten. Dit assortiment van de hoogste kwaliteit bio superfoods die met zorg zijn geselecteerd door onze voedingsexperts.

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn antioxidanten?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: