Download nu Gratis het Superfood Kennismakingspakket!
Gratis Ebook, videocursus en kortingscoupon voor onze webshop!

Page content

Quinoa wel of geen superfood?

Quinoa wel of geen superfood?

Steeds meer producten worden op de markt aangeboden als superfoods. Een aantal producten krijgen dit predicaat terecht, bij andere producten zit er duidelijk een marketing overweging aan vast. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die zich in “het grijze gebied” bevinden. Het zijn producten die absoluut als goede aanvullingen of vervangers van ons voedingspatroon kunnen dienen, maar geen superfood zijn. Een voorbeeld hiervan is Quinoa.

Is Quinoa wel of geen superfood?

Hoewel veel mensen anders beweren is Quinoa geen superfood.

Wanneer is mag een product aangeboden worden als superfood?

Superfoods moeten een buitengewone nutritionele waarde hebben om als superfood in de markt te mogen worden gezet. Deze voedingsmiddelen bevatten meer vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen dan de “gewone” voedingsmiddelen.

SuperfoodMe heeft bewust gekozen voor het voeren van de tien voedingsmiddelen met de meeste voedingswaarde en niet voor een grote hoeveelheid middelen die net daarbuiten vallen. Hierop hebben we ons laten inspireren door het boek “Superfood” van gezondheidsgoeroe David Wolfe waarin deze producten omschreven staan. Zie ook onze superfoods lijst.

Hiermee willen we niet het signaal afgeven dat we het afraden om de overige producten te gebruiken. Integendeel zelfs! We stimuleren het gebruik van dit soort producten maar adviseren je wel om superfoods eraan toe te voegen voor optimale gezondheid.

Waarom zien mensen Quinoa als een superfood?

Net als Maca werd de Quinoa al lange tijd in Zuid Amerika door de Inca’s gebruikt. Het zaad van de plant wordt tegenwoordig in Nederland aan de man gebracht als “het heilige zaad van de Inca’s” en past volledig in een marketingconcept waarin we geënthousiasmeerd worden om exotische voeding te gebruiken.

De zaden bevatten veel voedingsstoffen zoals essentiële aminozuren, vitamines, eiwitten en veel mineralen (zoals ijzer, magnesium, calcium en koper). Het vertoont daarmee veel gelijkenissen met superfoods. De NASA gebruikt het zelfs als voeding voor de astronauten vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen.

Quinoa kan dienen als basis voor de maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Je kunt er zelfs brood mee bakken, het verwerken in zoete recepten, in de gehaktballen verwerken of sushi ermee opvullen. Overigens is niet iedereen even gecharmeerd van de smaak van Quinoa.

Quinoa

Quinoa bevat vrij veel eiwit: ruim 16 procent. Dit percentage is bijna dubbel zoveel als het eiwitpercentage in tarwe en zilvervliesrijst. De meeste planteneiwitten missen echter wel wat belangrijke aminozuren. Hierdoor is ons lichaam niet in staat om deze eiwitten optimaal te benutten. Dat is overigens geen probleem, wij krijgen met ons voedingspatroon meer dan voldoende eiwitten binnen.

Quinoa, een hoogwaardig voedingsmiddel, maar geen superfood

Quinoa is een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli. Daarnaast kan het dienen als plantaardige vleesvervanger. Het wordt door veel gezondheidsbewuste mensen terecht beschouwd als een hoogwaardig voedingsmiddel, een superfood is het niet. Er zijn middelen met hogere nutritionele waardes.

Hier vindt je de complete lijst van superfoods.

Comment Section

0 reacties op “Quinoa wel of geen superfood?

Plaats een reactie


*