Download nu Gratis het Superfood Kennismakingspakket!
Gratis Ebook, videocursus en kortingscoupon voor onze webshop!

Page content

Hoe gebruik je Chiazaad?

Hoe gebruik je Chiazaad?

Veel mensen kennen Chiazaad wel, maar hebben geen idee hoe ze het moeten gebruiken. Hoe gebruik je Chiazaad? Wij gaan het uitleggen op basis van een korte introductie van deze superfood. Het is een bron van vele bouwstoffen. Het is het zaad van de Chia Plant ( Salvia Hispanica). Dit is een Mexicaans familielid van de muntplant. Het heeft wat weg van maanzaad en kan als vervanger daarvan gebruikt worden. Het zijn de kleine zaadjes die geproduceerd worden door de bloemen van deze plant.

Krachtvoer voor krijgers

De Chia Plant werd duizenden jaren geleden al gebruikt als voedsel en medicijn door de Maya’s en Azteken. Zij ontdekten dat de zaadjes een energieboost gaven en ze hierdoor hun  uithoudingsvermogen konden vergroten en gaven Chiazaad mee aan de krijgers om het langer vol te kunnen houden. Chia is afgeleid van het woord chian  in de taal van de Nahua (een Mexicaans volk). Dit betekent “olieachtig”betekent. De Azteken vertalen het woord als “kracht” en dat verklaart de keuze om het de strijders mee te geven. In Zuid- en Midden Amerika wordt het nog steeds door veel volkeren gebruikt als voedsel en als medicijn.

Een belangrijke bouwstof

De verschillende eigenschappen  kunnen een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid. Het bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Tevens is het is een prima bron om verschillende belangrijke voedingsstoffen aan te vullen.

Hoe gebruik je Chiazaad?

Er zijn mensen die het product graag zouden willen gebruiken maar met de vraag zitten hoe het te gebruiken. Veel mensen kiezen ervoor om regelmatig een eetlepel gemalen Chiazaad te gebruiken, vergelijkbaar met de krijgers vroeger. Maar hoe gebruik je het? Dit kan op diverse manieren.

Je kunt de zaadjes malen, koken of gewoon rauw eten. Het heeft een vrij neutrale smaak waardoor ze vrij gemakkelijk aan voedsel kunnen worden toegevoegd zonder dat het veel invloed heeft op de smaak. Als het de zaadjes gemalen wordt, komen de voedingsstoffen vrij. De ongemalen zaadjes bevatten veel vezels wat goed zou kunnen zijn voor je darmflora.

 

chiazaad

 

Chiazaad in maaltijden

Veel mensen vinden het niet niet lekker om het in een glas water op te drinken. Dat hoeft ook gelukkig niet. Chiazaad is veelzijdig toepasbaar. Je kunt het combineren en ervan profiteren. Er zijn vele manieren waarop we het lekkerder kunnen maken. Als je Chiazaad weekt in water, krijg je een soort “Chiagel”. Gebruik hier de verhouding 1 op de 10 voor, dus 1 deel zaadjes op 10 delen water. Als je dit zo’n 20 minuten laat staan krijg je de gelachtige substantie. Dit kan gebruikt worden als basis bij een muesli ontbijt. Een andere ontbijt tip is om het over een gezonde rijstewafel te strooien. Een rijstwafel met avocado-, zalm,- of amandelspread met Chiazaadjes is lekker én gezond! Er zijn mensen die het over hun boterham pindakaas strooien.

Natuurlijk kan Chiazaad ook als ingrediënt gebruikt worden voor een smoothie of mix het door de quinoa. Je kunt het ook toevoegen aan pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap, in de soep of in de pastasaus.

Waarschuwing bij het gebruik van Chiazaad

Let wel goed op als je Chiazaad gebruikt en luister vooral goed naar je lichaam. Het is niet voor iedereen geschikt en kan veel bijwerkingen geven, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid. Soms kan het een allergische reactie opleveren. Bouw het gebruik van Chiazaad op en ervaar de effecten zoals je lichaam dat aangeeft. Zoals ook met bijna alle andere voedingsstoffen van toepassing is: eet het met mate en wissel het af met andere superfoods.

Chiazaad bij Superfoodme

Superfoodme verkoopt Chiazaad in zakken van 500 gram. De Chiazaden zijn vanzelfsprekend biologisch en hebben een uitstekende kwaliteit. Ons volledige assortiment is voorzien van het SKAL certificaat. U kunt een zak Chiazaad al morgen in huis hebben als het vandaag nog besteld op http://shop.superfoodme.nl/chiazaad

Comment Section

0 reacties op “Hoe gebruik je Chiazaad?

Plaats een reactie


*