Download nu Gratis het Superfood Kennismakingspakket!
Gratis Ebook, videocursus en kortingscoupon voor onze webshop!

Page content

Cacaopoeder, de tong strelende superfood

Cacaopoeder, de tong strelende superfood

Cacaopoeder is een zeer populaire superfood en dat is natuurlijk niet verbazingwekkend. Het is een zeer voedingsrijke superfood en er zijn weinig mensen die niet van chocolade houden. Dit betekent overigens absoluut niet dat iedereen naar de plaatselijke supermarkt moet rennen en zich vol moet stoppen met de repen chocolade die daar verkocht worden. Die repen zijn helaas geen superfood. Dat zou te mooi zijn om waar te wezen. De chocolade die tot de superfoods wordt gerekend is de chocolade in de puurste vorm. Het zijn de onverhitte cacaoproducten zoals rauwe cacaobonen en cacaopoeder. Met dit natuurproduct kun je heerlijke verantwoorde chocolade maken, en word cacaopoeder de tongstrelende superfood!

 

Waarom de chocolade uit de supermarkt nu nét niet gezond zijn

De cacao in de chocoladerepen uit de supermarkt is flink bewerkt (geraffineerd) en bevat een dusdanig grote hoeveelheid toevoegingen (onder andere suikers, melk, smaakstoffen en vetten) dat het nog niet eens in de buurt komt van het predikaat “gezond”, laat staan dat het als een superfood kan worden gezien. Onbewerkte (ongeraffineerde) cacaopoeder heeft dan wel een iets bittere smaak maar is zeker een superfood die je tong streelt. Je kunt het op diverse manieren gebruiken en is absoluut geschikt om het gezonde met het smakelijke te combineren.

De poeder is afkomstig uit de cacaoboom die voornamelijk in midden- en zuid Amerika te vinden is. Deze boom heeft een grote ovale vrucht met allemaal kleine cacaobonen. Het vet (wat we kennen als cacaoboter) wordt gescheiden van de rest van de vrucht. Het overgebleven cacao wordt vermalen tot poeder. Voor het overgrote deel van de productieprocessen wordt het voedingsrijke spul bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen, echter door deze productiefase gaan zeer veel goede voedingsstoffen verloren.

 

Wat maakt cacaopoeder zo gezond?

Cacaopoeder bevat zeer veel antioxidanten, mineralen (ijzer, calcium, magnesium, zink en koper), omega-6-vetzuren en diverse vitamines.

Daarnaast kan het gebruik van poeder ook spierontspannend werken en stress reduceren door de tryptofaan die erin zit. Het kan werken als antidepressivum en zelfs lustopwekkend zijn. Genoeg reden om zonder schuldgevoel wat rauwe cacaopoeder toe te voegen aan smoothies, yoghurt en desserts of als hagelslag beleg te gebruiken voor je pannenkoek. Als je er niet voor kiest om het product te verhitten, blijven de voedingsstoffen behouden.

Cacaopoeder

 

Wanneer kan je het beter niet gebruiken?

Het bruine goud bevat ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die bekend staan om de stimulerende werking. Dit is absoluut niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Daarnaast zijn er ook mensen die spijsverteringsproblemen (maagpijn, misselijkheid en obstipatie) ervaren door het gebruik van cacaopoeder. Het is verstandig om het gebruik op te bouwen en ook in dit geval goed naar het lichaam te luisteren. Je lichaam is de beste raadgever. Mocht je twijfelen of het gebruik van cacaopoeder wel verantwoord is (denk aan diabetici en mensen met angst-of hartritmestoornis) neem dan eerst contact op met een specialist. Daarbij is het goed om te weten dat cacaopoeder een effect heeft op de bloedsuikerspiegel en dat dit twee weken voor een operatie niet meer gebruikt mag worden.

 

Goed om te weten:

De consumptie van pure chocolade (met minimaal 60% cacao) kan de bloeddruk tijdelijk doen verlagen en heeft een stimulerend effect op het brein. Wellicht is dit een prima hulpmiddel voor het afleggen van examens al is de goede voorbereiding natuurlijk nog altijd wel het meest raadzaam.

Cacaopoeder past in ieder dieet, zoals een glutenvrij dieet, een paleo dieet en een lactosevrij dieet en is daarbij ook geschikt in het voedingspatroon van vegetariërs en veganisten.

Rauwe cacao is het enige voedsel dat de stof fenylethylamine bevat. Dit is een stof dat je misschien niet zo kent onder die naam maar misschien wel ervaren hebt. Het is namelijk het stofje dat je lichaam aanmaakt als je verliefd bent. Geeft daarom het eten zo’n goed gevoel en is dat de echte achterliggende gedachte dat er veel chocolade wordt weggegeven tijdens valentijnsdag?

    

Koop de juiste cacaopoeder   

Cacaopoeder past uitstekend in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Veel mensen gebruiken het graag omdat het gezond én lekker is. Voor het gezonde effect is het wel van belang dat je de juiste cacaopoeder koopt. Op de verpakking moet wel staan dat het rauwe cacao is. In de doosjes cacaopoeder in de supermarkt zal je in de meeste gevallen geen rauwe cacao vinden.   

Bij SuperfoodMe kunt u een zeer hoge kwaliteit cacaopoeder uit de Dominicaanse Republiek bestellen. Deze 100% biologische poeder is geschikt voor talloze recepten. Deze superfood kunt u prima combineren met andere superfoods als maca, goji & kokosolie. De cacaopoeder zit verpakt in hersluitbare zakken van 300 gram. Bestel nu uw verantwoorde chocolade.

superfood kopen online

Comment Section

1 reactie op “Cacaopoeder, de tong strelende superfood


Door Cacao Poeder op 1 augustus 2017

Ik gebruik al jaren de cacaopoeder van superfoodme! Super. Voor het slapen gaan probeer ik inderdaad cacao altijd te vermijden i.v.m. de stimulerende werking. Drink as we speak ook weer een heerlijke superfood shake met rauwe cacao 🙂

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: