Download nu Gratis het Superfood Kennismakingspakket!
Gratis Ebook, videocursus en kortingscoupon voor onze webshop!

Page content

Bijenpollen zorgen voor onze “fontein van de jeugd”

Bijenpollen zorgen voor onze “fontein van de jeugd”

De “fontein van de jeugd” wordt al eeuwenlang gebruikt in Egypte en China ter ondersteuning van het lichaam. Er zijn mensen die het middel al lange tijd gebruiken als gezondheidsbooster. “De fontein van de jeugd” is bij ons beter bekend als bijenpollen (of bijenbrood).

Zoals de naam al zegt, is niet de mens maar de honingbij verantwoordelijk voor de winning van deze superfood, want dat is het zeker. Hoewel dit een minder bekendere superfood is, kan dit middel wel tot deze categorie gerekend worden. Het wordt zelfs gezien als een van de meest complete superfoods die er bestaan.

Bijenkolonies zorgen voor superfood

Bijenpollen worden gemaakt uit stuifmeel dat het mannelijk deel van de bloem vormt. De bijenkolonies spelen een belangrijke rol in de samenstelling van deze superfood. Ze verzamelen dit stuifmeel uit een grote hoeveelheid bloemen en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. De bijen gaan hiervoor het liefst een grote hoeveelheid verschillende bloemen af. Dit maakt het product dusdanig uniek, dat het niet kan worden nagemaakt door de mens.

Net als de mens is het ook voor de gezondheid van de bij van belang om een gevarieerd voedingspatroon te hebben. De bijen lossen dit op door verschillende soorten stuifmeel tot zich te nemen. Eén soort stuifmeel is te eenzijdig voor de bijen om een gezonde maaltijd te vormen. Iedere bloem produceert zijn eigen kleur en soort stuifmeel.

Stuifmeel, een belangrijke voedingsbron

Stuifmeel is niet alleen een zeer belangrijke voedingsbron voor de bijen, ook voor de mens bevat dit belangrijke voedingsstoffen. Het levert immers eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, aminozuren en is rijk aan vitamines, wat bij veel mensen de vitaliteit kan verbeteren en het herstel kan bevorderen.

Het is in de zomer goed te zien hoe bijen stuifmeel verzamelen van bloeiende planten. Hiervoor maken ze gebruik van de vele haren op hun lichaam. De pollen blijven immers makkelijk tussen de haartjes hangen en daar maken ze handig gebruik van. Met hun pootjes kammen ze alle korreltjes totdat er een klompje wordt gevormd. Een stuifmeelklompje weegt gemiddeld 12 mg.

bijenpollen

Het transport van het stuifmeel

De bij veegt het klompje stuifmeelkorrels met haar poten naar achteren. Het klompje past precies in een pollen korfje aan hun achterpoten. Nu is het klaar voor transport.

Bij terugkomst in de kast zal de bij het stuifmeel in de cellen van raten plaatsen. Als alles erin zit, wordt het netjes aangeduwd met hun kop. Hierna nemen de jonge bijen de verdere bewerking op zich. De jonge bijen bevochtigen en kneden het stuifmeel. Daarna drukken ze het verder aan. Om het stuifmeel te bewaren, wordt het met honing afgedekt en wordt de cel met een wasdekseltje verzegeld.

Imkers winnen het stuifmeel met een stuifmeelval of een pollenval. Hij kan al in de lente bepalen hoe groot de opbrengst van deze jaargang zal zijn. De bijen gebruiken het in eerste instantie voor de instandhouding van de kolonie. Bij een koude of regenachtige lente is er minder bijenbrood voor de larven voorradig en heeft dit effect op de winning van bijenpollen.

Bijenpollen en andere bijenproducten

Verwar de bijenpollen niet met andere bijenproducten. Hoewel rauwe honing, honingraat, royal jelly of propolis ook erg gezond en goed voor je kunnen zijn, worden deze producten niet per definitie gerekend tot de superfoods. Rauwe honing wordt bij voorbeeld gemaakt van nectar en bevat meer sucrose en glucose. Bijenpollen zijn veel proteïne (eiwit)rijker dan andere bijenproducten.

Wees zuinig op onze leverancier!

In dit kader zul je begrijpen dat de honingbij een zeer belangrijke rol speelt voor deze superfood. Helaas worden bijen bedreigd en zijn ze erg kwetsbaar.

Wist je dat een bij voor 1 theelepel pollen een maand lang moet werken?

In dat kader is het van belang om te zorgen voor het welzijn van de bijen. Bijen zorgen voor meer dan 80% van de bestuivingen van planten, bloemen en struiken. Hieruit halen wij dus weer onze nuttige voedingsbronnen.

Zonder de bijen zullen er enorm veel voedingsbronnen voor de mens verloren gaan en dat zou erg zonde zijn. Denk daar maar goed over na als je geniet van een heerlijke groene smoothie, de havermout of de yoghurt met daarin de bijenpollen.

Kies voor duurzaamheid en kwaliteit

Kies voor je aankoop van bijenpollen voor duurzaamheid en kwaliteit. Er zijn diverse bijenpollen op de markt met een wisselende kwaliteit.

SuperfoodMe verkoopt zakken bijenpollen van 500 gram in de webshop. Deze zijn van Spaanse komaf en zijn op natuurlijke wijze geoogst en gedroogd.
Hierbij wordt rekening gehouden met het welzijn van de belangrijkste speler in de winning van de bijenpollen, de honingbij zelf, die we zeker moeten koesteren.

Comment Section

0 reacties op “Bijenpollen zorgen voor onze “fontein van de jeugd”

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: